Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Ένα φρούτο με αμέτρητες ιδιότητες και ενεργά συστατικά. Αποκαλείται και ‘πράσινος χρυσός’, ο οποίος κατά την παράδοση εισήχθη από τον Χριστόφορο Κολόμβο, και έχει τις αποτελείται από τη διασταύρωση πικρού πορτοκαλιού και οξέος μοσχολέμονου (λάιμ). Αυτά τα δυο είδη κίτρου διαμένουν την περιοχή της Κέρκυρας που επεκτείνεται από την περιοχή του Άνω Γαρούνα κτήμα Ήλιαστρος’, τοποθεσία όπου μεγαλώνει το διάσημο Κερκυραϊκό Περγαμόντο.

Το Κερκυραϊκό Περγαμόντο CorfiotBergamot, αποτελεί ποικιλία του Περγαμόντου (Citrusbergamia – “Κίτρον της Περγάμου”)Τα κλαδιά του είναι ακανόνιστα, απλωτά και φέρουν μικρά αγκάθια.

Τα βλαστάρια του είναι χρώματος ανοικτού πράσινου.

Τα φύλλα του είναι μεγάλα, λογχοειδή χωρίς πτερύγια (με ελάχιστο ίχνος πτερυγίων). Τα άνθη είναι υπόγυνα, τέλεια, λεύκα.

Οι καρποί μεγαλώνουν σε ομάδες και έχουν χρώμα πράσινο κατά την ανάπτυξη και ανοιχτό κίτρινο στην ωρίμανση τους.

Η ωρίμανση γίνεται περίπου οκτώ μήνες μετά την ανθοφορία. Η βασική παραγωγή (Ανοιξιάτικη ανθοφορία) συλλέγεται Δεκέμβριο – Ιανουάριο.

Οι καρποί του Κερκυραϊκού Περγαμόντου έχουν προεξέχουσες κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες. Η σάρκα’ τους (που αντιστοιχεί στο ενδοκάρπιο) είναι πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του φρούτου.

Το μέγεθος του καρπού ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες.

Παράγονται φρούτα με διάμετρο 15-16 εκατοστά και βάρος 1,5 – 1,6 κιλών.

Λόγω των δυσκολιών που εμπεριέχει η καλλιέργεια του, αλλά και της μεγάλης παραγωγικότητας καρπών, το φυτό δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Συναντάται στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στο κτήμα ‘Ήλιαστρος’ Άνω Γαρούνα και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου των Πάγων.

Χρησιμοποιείται σε γλυκά και λικέρ, ως γευστικός παράγοντας σε τσάι, καλλυντικά. Το αιθέριο έλαιο αποπνέει πιο αδρανές άρωμα και αντιπαρατίθεται τα διεισδυτικά αρώματα και ενισχύει τις υποβόσκουσες μυρωδιές. Αποτελεί το βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα όπως κολόνιες, καλλυντικές κρέμες και λάδια για μαύρισμα.

Προνόμια Περγαμόντου

Όσον αφορά σε φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση καρδιοαγγειακών παθήσεων όπως επίσης και του μεταβολικού συνδρόμου, αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα και καλύτερα θεράποντα προϊόντα μέχρι και σήμερα.

Χρήση στη Διατροφή

Το εξωτερικό ξύσμα του φλοιού από το Περγαμόντο και το έλαιο που αυτό περιέχει χρησιμοποιείται στη ποτοποιία, για την παραγωγή του εξαιρετικού και μοναδικού Λικέρ Περγαμόντο της Κέρκυρας Dennis.

Το εσωτερικό του καρπού τοy Κερκυραϊκoύ Περγαμόντο δεν τρώγεται, χρησιμοποιείται για να δώσει πικρή γεύση και χωνευτικές ιδιότητες σε άλλους χυμούς, αλλά και για παρασκευή γλυκού του κουταλιού, σακχαρόπηκτο η αποξηραμένο καθώς επίσης για την παρασκευή μαρμελάδας Dennis.

Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Αποδοχή